Sezon na kurki trwa w najlepsze, więc jest to świetna okazja, żeby coś z nich upichcić. Możemy użyć świeżo przez siebie nazbieranych albo kupić. Ten rok jest fenomenalny, jak chodzi o występowanie kurek (pieprznika), więc jak ktoś ma możliwość i chęci – polecam połączyć przyjemne z pożytecznym i wyskoczyć po kurki do lasu. Ja byłam w zeszłą sobotę, a w niedzielę przygotowałam takie oto pyszne danie:
Potrawka z kurkami i kaszą jaglaną
Składniki (2 porcje)
- łyżka masła klarowanego
- 1 średnia cebula
- 3 garście świeżych kurek
- pół papryki czerwonej
- pół papryki zielonej
- kawałek dyni hokkaido
- pół cukinii
- 2 pomidory lima
- świeże zioła (u mnie oregano)
- sól, pieprz, odrobina curry
- łyżeczka czarnego sezamu
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
Przygotowanie
Cebulę zeszklić na maśle. Wrzucić kurki, podsmażyć przez kilka minut na większym ogniu. Dodać paprykę i dynię – smażyć kolejnych kilka minut. Następnie dorzucić cukinię i pokrojone pomidory. Doprawić solą, pieprzem i curry, wsypać trochę pokrojonego zioła:) Dusić z 10 minut. W międzyczasie ugotować kaszę jaglaną. Ugotowaną kaszę polać gotową potrawką. Posypać czarnym sezamem, przyozdobić świeżym listkiem czego tam mamy.
Porady
- Kurki smażyć na dużym ogniu, żeby się ścięły, a nie dusiły. Potem i tak będą się dusić z resztą towarzystwa.
- Zamiast oregano można użyć innych ziół, np. natka pietruszki zawsze super pasuje do grzybów.
- Z równym powodzeniem potrawkę można podać z inną kaszą, np. z gryczaną albo z makaronem tagliatelle, albo ze smażonymi jajkami czy grillowanym serem halloumi.
Można też iść na sushi;)
Smacznego!
Brak komentarzy