GRZYBY

Jemy grzyby. Potrawka z kurkami i kaszą jaglaną.

23 sierpnia 2017
Potrawka z kurkami

Sezon na kurki trwa w najlepsze, więc jest to świetna okazja, żeby coś z nich upichcić. Możemy użyć świeżo przez siebie nazbieranych albo kupić. Ten rok jest fenomenalny, jak chodzi o występowanie kurek (pieprznika), więc jak ktoś ma możliwość i chęci – polecam połączyć przyjemne z pożytecznym i wyskoczyć po kurki do lasu. Ja byłam w zeszłą sobotę, a w niedzielę przygotowałam takie oto pyszne danie:

Potrawka z kurkami i kaszą jaglaną

Składniki (2 porcje)
  • łyżka masła klarowanego
  • 1 średnia cebula
  • 3 garście świeżych kurek
  • pół papryki czerwonej
  • pół papryki zielonej
  • kawałek dyni hokkaido
  • pół cukinii
  • 2 pomidory lima
  • świeże zioła (u mnie oregano)
  • sól, pieprz, odrobina curry
  • łyżeczka czarnego sezamu
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
Przygotowanie

Cebulę zeszklić na maśle. Wrzucić kurki, podsmażyć przez kilka minut na większym ogniu. Dodać paprykę i dynię – smażyć kolejnych kilka minut. Następnie dorzucić cukinię i pokrojone pomidory. Doprawić solą, pieprzem i curry, wsypać trochę pokrojonego zioła:) Dusić z 10 minut. W międzyczasie ugotować kaszę jaglaną. Ugotowaną kaszę polać gotową potrawką. Posypać czarnym sezamem, przyozdobić świeżym listkiem czego tam mamy.

Porady
  • Kurki smażyć na dużym ogniu, żeby się ścięły, a nie dusiły. Potem i tak będą się dusić z resztą towarzystwa.
  • Zamiast oregano można użyć innych ziół, np. natka pietruszki zawsze super pasuje do grzybów.
  • Z równym powodzeniem potrawkę można podać z inną kaszą, np. z gryczaną albo z makaronem tagliatelle, albo ze smażonymi jajkami czy grillowanym serem halloumi.

Można też iść na sushi;)

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.