GRZYBY

Wyjątkowo ciepły listopad. Wciąż można się wybrać na grzyby.

12 listopada 2018
Grzybobranie w listopadzie

Bardzo ciepła pierwsza połowa listopada sprzyja leśnym wyprawom. Aura obchodzi się z nami wyjątkowo dobrotliwie. W wielu regionach kraju rosną dalej grzyby. Cieszę się, że listopad nie pokazał dotąd swojej najparszywszej twarzy. Litościwie przesuwa się chwila nadejścia energetycznej „zwiechy”. Ale spokojnie. To tylko kwestia czasu 😀

Póki co korzystam z tego co oferuje Matka Natura. W pierwszy weekend listopada śmigałam po zielonogórskich lasach. Przedwczoraj podziwiałam listopadową odsłonę Borów Dolnośląskich.

Sezon grzybowy trwa

Grzyby wciąż są, głównie podgrzybki, ale już takie niepiękne, niemłode, nieszałowe. Na potrawkę niemniej jednak można nazbierać. Innych jadalnych gatunków praktycznie nie uświadczyłam, ani w lubuskim, ani w dolnośląskim.

Wydaje mi się, że inni grzybiarze mogą się pochwalić lepszymi zbiorami. Może szybciej startują, może trzaskają więcej kilometrów, może chodzą bardziej w głąb lasu, może wzrok mi siada 😉 Może mają więcej cierpliwości, może chodzą po lesie większą ekipą. Nie wiem. Przedwczoraj przy autostradzie w stronę Olszyny wszyscy zdawali się mieć pełne kosze. My ledwie na dnie.

Pojawia się coraz więcej doniesień o gatunkach zimowych, jak płomiennica zimowa czy boczniaki ostrygowate.

Wyjątkowo ciepły listopad. Ale las szykuje się do zimowego snu.

Brzozy staruszki, żółto-siwe, buki rdzawo-złote, to ostatnie kolorystyczne akcenty tu i ówdzie. Na ziemi grube dywany z powysychanych liści. Po trzeciej zaczyna zapadać zmrok, w gęstych lasach prędzej.

Wszystko się wycisza, zasypia, kończy. Nagie drzewa robią klimacik, bardzo dobry do listopadowej sesji foto:) Gdy znaleźliśmy się przedwczoraj w takim nastrojowym lesie na wzgórzu, zarządziłam koniec grzybobrania, bo przeważył zew fotograficzny. Trudno, rozdwoić się nie da, zwłaszcza, gdy las o czwartej mówi:

No to pa! Do następnego razu.

Dzięki listopadzie za Twoje łagodne oblicze w tym roku!

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply Maciej 12 listopada 2018 at 22:26

    Oj pokaże, bo od wtorku już mamy nie uświadczyć powyżej 10 stopni. 🙁 Piękne zdjęcia!

    • Reply pieprznik 12 listopada 2018 at 23:06

      No tak. Listopad nie może być niczym innym niż jest 😀 Dzięki za miłe słowa o zdjęciach!

  • Reply Ala 12 listopada 2018 at 22:45

    Magiczne są te zdjęcia…… wspaniały blog!

    • Reply pieprznik 12 listopada 2018 at 23:06

      Dziękuję z całego serca <3

  • Reply Patryk 16 listopada 2018 at 00:04

    No i już wiem kto odwiedzał moje stare miejscówki ! :))) Śliczne zdjęcia, super blog, fajna, lekka i czytelna grafika całości. A przepisy bomba – ten z borowikami rozwala kubki smakowe całej gęby 🙂 Robie to identycznie, tyle że później już ich nie duszę + dodaję śmietankę 30% oraz obowiązkowo na koniec na makaron parmezan !!! Petarda ! Zeszły rok był borowikowym eldorado w tych rejonach. Ech…..Życzę powodzenia i trzymam kciuki za sukces bo temat jest super wdzięczny – a jak się to kocha to na pewno będą z tego ludzie :). Pozdrawiam serdecznie po sąsiedzku :)))

    • Reply pieprznik 16 listopada 2018 at 07:36

      Przepraszam że dopadłam Twoją miejscówkę! 😀
      Dzięki! Cieszę się, że blog Ci się podoba, mega mi przyjemnie 😉
      Staram się, żeby było ładnie i fajnie.

      Zgadzam się z Tobą: grzyby to wdzięczny temat, Polacy kochają temat.

      Następnym razem próbuję z parmezanem. Mniam!

      Pozdrawiam z listopadowego Wrocławia!

    Skomentuj

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.