GRZYBY

Omlet z siedzuniem sosnowym i kaparami. Przepis.

30 sierpnia 2021
Omlet z siedzuniem sosnowym

Późnym latem i jesienią można trafić w lesie na przepysznego grzyba jadalnego – siedzunia sosnowego. Może znacie go pod potoczną nazwą – kozia broda, a może pod poprzednią oficjalną nazwą – szmaciak gałęzisty.

Do 2014 roku grzyb ten był pod ochroną, ale już nie jest, więc można go spokojnie zbierać i przyrządzać z niego pyszne potrawy. A warto! Dla mnie na przykład jest to jeden z najsmaczniejszych gatunków grzybów. Szukajcie pod sosnami!

Mi siedzuń sosnowy najlepiej komponuje się z jajkiem. Dzisiaj rano zrobiłam wybornego omleta z siedzuniem / szmaciakiem / kozią brodą i kaparami, i teraz na bloga wlatuje przepis. Smacznego!

Składniki (na jednego omleta)

  • 2 jajka
  • 1 średniej wielkości siedzuń sosnowy
  • 2 łyżki kaparów
  • Natka pietruszki, świeża bazylia
  • Sól, pieprz, curry, chili
  • Łyżka masła klarowanego do smażenia
  • Starty parmezan do posypania

Przygotowanie

  1. Siedzunia sosnowego dzielimy na cząstki, oczyszczamy z igieł i piasku, a potem dwukrotnie dokładnie płuczemy i wrzucamy na sitko do odsączenia.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, podsmażamy siedzunia na rumiano-złoto (trwa to około 10 -15 minut).
  3. W trakcie smażenia siedzunia bełtamy widelcem jajka, dorzucamy do nich kapary, przyprawy, posiekaną pietruszkę i bazylię, wylewamy na patelnię z podsmażonym siedzuniem, smażymy omleta.
  4. Gotowego omleta posypujemy jeszcze odrobiną natki i parmezanem.

Wsuwamy ze smakiem😊

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.