Wiele słyszałam o pierogach z lejkowcami dętymi (filmik o tych grzybach tu), aż w końcu zakasałam rękawy i postanowiłam je zrobić. Ponieważ miałam też świeże pieprzniki trąbkowe (filmik o nich tu), dodałam ich do farszu i był to strzał w dziesiątkę!
Jest z tym sporo roboty, ale zdecydowanie warto! Wczoraj gdy obrabiałam zdjęcia tych pierogów do posta, ślina kapała mi na biurko 😀
Pierogi z lejkowcami dętymi i pieprznikami trąbkowymi robiłam eksperymentalnie po raz pierwszy i wyszło mi za mało farszu w stosunku do ciasta, myślę, że odpowiednie proporcje wyglądałyby jakoś tak:
Składniki
Farsz
- 800 g – 1 kg świeżych lejkowców dętych i pieprzników trąbkowych
- 5 cebul (plus ze 2 do polewki na potem)
- 4 łyżki masła klarowanego do smażenia
- Sól, pieprz, cząber, tymianek
Ciasto
- 0,5 kg mąki tortowej typ 450
- 250 – 300 ml gorącej, wcześniej przegotowanej wody
- Płaska łyżeczka soli
- Łyżka oliwy z oliwek lub oleju
Wykonanie
Farsz
- Surowe lejkowce dęte i pieprzniki trąbkowe kroimy drobno, dokładnie płuczemy, odcedzamy na sitkach.
- Cebule kroimy, a następnie podsmażamy na złoto razem z przyprawami (ja usmażyłam od razu też te na polewę na pierogi i po usmażeniu wszystkich cebul część odłożyłam na potem).
- Do usmażonej cebuli dorzucamy grzyby, smażymy z 15 minut, najpierw na dużym ogniu, potem zmniejszamy moc (następnym razem grzyby usmażę na innej patelni i dorzucę do tej wcześniej usmażonej cebuli).
- Gotowy farsz doprawiamy do smaku.
Ciasto
- Mąkę przesiewamy, dolewamy wodę, oliwę i dodajemy soli.
- Mieszamy chwilę w misce, aż składniki się połączą.
- Przerzucamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto przez 10 – 15 minut.
- Częściami wałkujemy ciasto na dość cienkie placki, podsypując odrobinę mąką (pozostałą część ciasta trzymamy przykrytą miską, żeby nie obsychało), szklanką wycinamy kółka, ładujemy odpowiednią ilość farszu, lepimy.
- Pierogi wrzucamy na dużą ilość osolonego wrzątku, gotujemy ok. 6 minut (proszę sprawdzić na jednym czy jest już gotowy), gotowe polewamy wcześniej przygotowaną (lub na świeżo, jak chcemy) polewą z cebuli.
Te pierogi są pyszne!
Brak komentarzy