GRZYBY

Pierogi z lejkowcami dętymi i pieprznikami trąbkowymi. Przepyszne!

8 września 2021
Pierogi z lejkowcami dętymi i pieprznikami trąbkowymi

Wiele słyszałam o pierogach z lejkowcami dętymi (filmik o tych grzybach tu), aż w końcu zakasałam rękawy i postanowiłam je zrobić. Ponieważ miałam też świeże pieprzniki trąbkowe (filmik o nich tu), dodałam ich do farszu i był to strzał w dziesiątkę!

Jest z tym sporo roboty, ale zdecydowanie warto! Wczoraj gdy obrabiałam zdjęcia tych pierogów do posta, ślina kapała mi na biurko 😀

Pierogi z lejkowcami dętymi i pieprznikami trąbkowymi robiłam eksperymentalnie po raz pierwszy i wyszło mi za mało farszu w stosunku do ciasta, myślę, że odpowiednie proporcje wyglądałyby jakoś tak:

Składniki

Farsz

  • 800 g – 1 kg świeżych lejkowców dętych i pieprzników trąbkowych
  • 5 cebul (plus ze 2 do polewki na potem)
  • 4 łyżki masła klarowanego do smażenia
  • Sól, pieprz, cząber, tymianek

Ciasto

  • 0,5 kg mąki tortowej typ 450
  • 250 – 300 ml gorącej, wcześniej przegotowanej wody
  • Płaska łyżeczka soli
  • Łyżka oliwy z oliwek lub oleju

Wykonanie

Farsz

  1. Surowe lejkowce dęte i pieprzniki trąbkowe kroimy drobno, dokładnie płuczemy, odcedzamy na sitkach.
  2. Cebule kroimy, a następnie podsmażamy na złoto razem z przyprawami (ja usmażyłam od razu też te na polewę na pierogi i po usmażeniu wszystkich cebul część odłożyłam na potem).
  3. Do usmażonej cebuli dorzucamy grzyby, smażymy z 15 minut, najpierw na dużym ogniu, potem zmniejszamy moc (następnym razem grzyby usmażę na innej patelni i dorzucę do tej wcześniej usmażonej cebuli).
  4. Gotowy farsz doprawiamy do smaku.

Ciasto

  1. Mąkę przesiewamy, dolewamy wodę, oliwę i dodajemy soli.
  2. Mieszamy chwilę w misce, aż składniki się połączą.
  3. Przerzucamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto przez 10 – 15 minut.
  4. Częściami wałkujemy ciasto na dość cienkie placki, podsypując odrobinę mąką (pozostałą część ciasta trzymamy przykrytą miską, żeby nie obsychało), szklanką wycinamy kółka, ładujemy odpowiednią ilość farszu, lepimy.
  5. Pierogi wrzucamy na dużą ilość osolonego wrzątku, gotujemy ok. 6 minut (proszę sprawdzić na jednym czy jest już gotowy), gotowe polewamy wcześniej przygotowaną (lub na świeżo, jak chcemy) polewą z cebuli.

Te pierogi są pyszne!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.