GRZYBY PRZEPISY

Mielone z żółciaka siarkowego

24 maja 2021
Mielone z żółciaka siarkowego

Muszę przyznać, że po tej próbie przeprosiłam się z żółciakiem siarkowym, który wcześniej mi nie smakował. Te mielone są naprawdę dobre!:)

Żółciak siarkowy (Laetiporus sulphureus) zaczyna właśnie rosnąć; to taka żółta „huba”, którą można spotkać na drzewach liściastych takich, jak np.: dąb, wierzba, robinia czy drzewa owocowe. Charakterystyczny z wyglądu grzyb, praktycznie nie do pomylenia z innym.

W poprzednich dwóch sezonach robiłam podejścia i do sznycli z żółciaka, i do mielonych, i żadna z tych propozycji mnie tak naprawdę nie przekonała.

Myślę, że kluczem do sukcesu jest obgotowanie żółciaka i dobre zmielenie go (oba te punkty wcześniej schrzaniłam). Oraz takie przyprawienie „towaru wyjściowego”, żeby zabić przykry zapaszek żółciaka 😀

Te kotlety wyszły świetne! Nie ok, nie może być. Takie, że chętnie powtórzę. Najlepsze były w kanapce, którą… zabrałam potem do lasu 😀

Składniki (na oko)

  • Pół kilo młodego, soczystego żółciaka siarkowego
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 3 pełne łyżki skrobi kukurydzianej
  • Zielenina – po garści posiekanego: szczypiorku, natki pietruszki i bluszczyka kurdybanka
  • Garść łuskanego słonecznika
  • Sól, pieprz, curry, kurkuma, cząber, tymianek
  • Bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • Masło klarowane do smażenia

Wykonanie

  • Żółciaka siarkowego myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy 15 minut
  • Pokrojoną cebulę podsmażamy na złoto z ziołami (bez tej zieleniny, ją wsypujemy na końcu, przed formowaniem kotletów)
  • Ugotowanego i wystudzonego żółciaka mielimy w maszynce do mielenia mięsa lub blendujemy (ja zblendowałam, ale nie na jakąś totalną papę)
  • Siekamy bluszczyka kurdybanka, szczypiorek i natkę pietruszki
  • Żółciaka, podsmażoną cebulę, zieleninę, słonecznik, jajka i mąkę mieszamy w misce na jednolitą masę
  • Formujemy nieduże, płaskie kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym.

Następnym razem zrobię takie same, tylko jeszcze z parmezanem!

Smacznego:)


A tak wygląda żółciak siarkowy w lesie

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.