Żagiew guzowata (Polyporus tuberaster) to rzadko spotykany grzyb z Czerwonej listy roślin i grzybów Polski. Podobna do pospolitego żagwiaka łuskowatego, a spód (hymenofor) przypomina spód również pospolitej, jednak rosnącej głównie zimą – żagwi zimowej.
Wygląd
Kapelusz lejkowaty (starszy rozpostarty) o średnicy od 2-12 (15cm). Beżowy, z ciemniejszymi łuseczkami.
Hymenofor rurkowy. Rurki białe (u starszych okazów żółtawe), zbiegające na trzon, kanciaste.
Trzon – przyrośnięty centralnie do kapelusza.
Miąższ – biały, u młodych jędrny, mokrawy, u starszych – bardziej łykowaty.
Zapach – przyjemny, niezbyt intensywny.
Występowanie
Rośnie przeciętnie od sierpnia (moje spotkane 10 lipca) do października, w lasach liściastych i mieszanych, często na bukach, dębach, wiązach. Wyrasta z ukrytej w glebie dużej czarnej skleroty, najczęściej rozwijają się w zagrzebanych lub leżących na ziemi gałęziach drzew liściastych.
Przydatność do spożycia
Większość źródeł podaje informacje, że to grzyb jadalny, ale nie wszystkie. Ja nie jadłam😊
Źródła:
grzyby.pl, nagrzyby.pl, Wikipedia, Fungi of Temperate Europe
Brak komentarzy