Rozszczepka pospolita (Schizophyllum commune) – to bardzo pospolity, spotykany przez cały rok grzyb z rodziny rozszczepkowatych. To że pospolity wcale nie oznacza, że nieciekawy.
Grzyb ten bowiem ma niezwykłe „blaszki”*, które w czasie suchej pogody rozszczepiają się na dwoje, a w czasie mokrej – zbiegają (ciekawe jak wiele źródeł podaje, że jest dokładnie odwrotnie😉). Do tego zawarty w rozszczepce schizophyllan ma właściwości lecznicze.
Ja myślę o nim jako o grzybie z cyklu: „nieciekawy na pierwszy rzut oka, wybitnie zyskuje, gdy zajrzy się mu pod kapelusz!”. Bo pod kapeluszem kryją się te ładne (jakby)blaszki, czyniąc rozszczepkę uroczym obiektem fotograficznym.
Wygląd
Kapelusze o średnicy od 1-4 cm, muszelkowate, wachlarzowate, okrągławe, o szczeciniastym, filcowatym wierzchu, bez trzonu, bokiem przyrośnięte do powierzchni drewna. Białawo-szarawe, czasem różowawe lub zielonawe od porastających je glonów.
Hymenofor/„blaszki” wachlarzowato rozchodzące się od miejsca przytwierdzenia do podłoża, w kolorze bladoszarym lub cielisto różowawo-brązowawym.
*I teraz czemu „blaszki” w cudzysłowie? Fungi of Temperate Europe piszą tak:
Grzyb z niezwykłymi „blaszkami” wywijającymi się na zewnątrz (rozszczepiającymi się) podczas suchej pogody, ale zbiegającymi się pod wpływem wilgoci, co sprawia, że wyglądają wtedy jak (zwykłe) blaszki.
Jak blaszki? Czyli takie blaszki-nieblaszki😉
Występowanie
Rozszczepka pospolita to grzyb pospolity, rośnie cały rok, na drewnie drzew liściastych, ale i iglastych, na gałęziach, gałązkach, powalonych drzewach, pniach, ale też i na żywych drzewach. Woli miejsca nasłonecznione.
Przydatność do spożycia
U nas określana jako grzyb niejadalny (choć niektórzy jedzą chipsy z rozszczepki).
W wielu krajach, np. azjatyckich, uznawana za grzyba jadalnego. W Etiopii używana jako guma do żucia. Stosowana w eksperymentach genetycznych, ponoć może wyrosnąć prawie wszędzie. Jej obecność stwierdzono nawet w drogach oddechowych ludzi o osłabionej odporności (ci chyba nie powinni żyć rozszczepki…).
Właściwości zdrowotne
Rozszczepka pospolita zawiera schizophyllan, substancję o działaniu przeciwnowotworowym i stymulującym układ odpornościowy.
Jadwiga Turło w ciekawej publikacji „Grzyby wielkoowocnikowe – niedoceniane źródło substancji leczniczych” wymienia rozszczepkę pospolitą jako jednego z pięciu najbardziej leczniczych grzybów występujących w Polsce (warto poczytać).
Szczerze mówiąc kiedyś nie zwracałam uwagi na rozszczepkę pospolitą, ale od kiedy zaczęłam przykładać większą wagę do rozbudowy bazy wiedzy na pieprznik.pl oraz na moim youtubie, przyjrzałam się temu grzybowi z bliska, i to w czasie suchej, jak i wilgotnej pogody. Poza tym na rozszczepkę można liczyć prawie zawsze, jak już nic innego nie rośnie. A grzybek jest niewątpliwie fotogeniczny.
Źródła:
- Thomas Laessoe, Jens H. Petersen „Fungi of Temperate Europe”
- Jadwiga Turło „Grzyby wielkoowocnikowe – niedoceniane źródło substancji leczniczych” (tu do ściągnięcia PDF z publikacją)
- grzyby.pl
4 komentarze
Niesamowicie wygląda ten grzyb. Nie znałam takiej odmiany do teraz.
Faktycznie ładne i ciekawe ma te blaszki:)
Pozdrawiam.
Krótko i na temat (przy tym kompetentnie, z przywołaniem ciekawych źródeł) – to gdy chodzi o warstwę opisową zaprezentowanego materiału, ale przecież jest też dodatek filmikowy i tradycyjnie wysokiej jakości fotografie. Stajesz się, Marianno, coraz bardziej profesjonalną foto-blogerką “od grzybów”, czyli grzyboznawczynią polskojęzyczną. Należą Ci się słowa uznania za pracę w dziedzinie promocji “wiedzy o grzybach”, widać, że robisz to z pasją płynącą z potrzeby serca. Nie ustawaj. Taki trud nigdy się nie marnuje. Zarówno ja, jak i grono moich znajomych, od dłuższego czasu wyczekujemy niecierpliwie nowych “odcinków” na Twym blogu i coraz wyżej Cię cenimy. Powodzenia w procesie wzbogacania Twego unikalnego grzybowego foto-bloga! Waldek i “akolici”.
Dziękuję Waldku!
Czuję się zmotywowana do działania:)
Pozdrawiam ciepło.