GRZYBY

Tagliatelle z borowikami (prawdziwkami) – przepis

9 listopada 2018
tagliatelle z borowikami

Tagliatelle z borowikami to pyszne i łatwe w przygotowaniu danie. Ponieważ trwa jeszcze sezon na grzyby, warto wyskoczyć do lasu i przekonać się “na własnych kubkach smakowych” 😀

Borowiki (prawdziwki) można z powodzeniem zastąpić innymi grzybami.

Jak chodzi o przyprawy do dań z grzybami, to ja lubię po prostu sól, pieprz i natkę pietruszki.

Składniki (na 2 osoby)

  • Około 5-6 świeżych borowików szlachetnych
  • 2 cebule szalotki
  • Łyżka masła klarowanego
  • 3-4 łyżki śmietany 30%
  • Sól, pieprz, natka pietruszki
  • Pół opakowania makaronu tagliatelle (grube wstążki)

Przygotowanie

  • Szalotkę podsmażyć na maśle klarowanym.
  • Dorzucić pokrojone w paski borowiki, smażyć kilkanaście minut, pod koniec smażenia przyprawić solą i pieprzem.
  • Dolać śmietanę rozrobioną z gorącą wodą (około pół szklanki płynu, z przewagą śmietany), wymieszać, podusić jeszcze kilka minut.
  • W międzyczasie ugotować makaron.
  • Ugotowany makaron polać sosem i posypać natką pietruszki.

Smacznego!

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply Wojtek 9 listopada 2018 at 08:00

    w tak bidnym grzybowo sezonie, jako punkt pierwszy przepisu powinna być miejscówa 😀

    • Reply pieprznik 9 listopada 2018 at 08:26

      No jak już więcej nie chcesz tego jeść, to podam 😛

    Skomentuj

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.