GRZYBY

Mitrówka półwolna i jej podobieństwo do naparstniczki i smardza

14 maja 2021
Mitrówka półwolna

Wpadłam ostatnio całkiem przypadkiem, ni to w lesie, ni to w parku we Wrocławiu na mitrówki półwolne (Morchella semilibera) – kolejnego przedstawiciela grzybów wiosennych z rodziny smardzowatych.

Moje pierwsze wrażenie było następujące:

Naparstniczka czeska?! Jeszcze w takim dobrym stanie?! A co ona taka mała?

Naparstniczki czeskie bowiem już się generalnie pokończyły (ostatnio spotkałam jeszcze dość młode, ale w górach), a tak to nie ma już po nich śladu. Tym bardziej we Wrocławiu, zagłębiu ciepła w Polsce.

Wygląd

Ogólny wygląd

Tak więc mitrówka półwolna ogólnie bardzo przypomina naparstniczkę czeską, z tym że jest jakby jej miniaturką, za to główka wygląda bardziej na główkę smardzową, niż na główkę naparstniczkową.

Jak inne smardzowate – zbudowana z główki (nie kapelusza) i trzonu.

Główka

Główka dzwonkowata lub dzwonkowato-stożkowata, żeberkowana.

Najbardziej charakterystyczną cechą jest sposób przyrastania główki do trzonu. U mitrówki jest ona przyrośnięta tylko w połowie, w przeciwieństwie do smardza, u którego przyrasta w całości, a u naparstniczki przyrasta tylko na szczycie.

Trzon

Jasnokremowy, wewnątrz pusty. Powierzchnia trzonu pokryta ziarenkami, wizualnie przypomina fakturę jakby papieru ściernego. Według mnie to kolejna ważna cecha odróżniająca mitrówkę od podobnej do niej naparstniczki. U naparstniczki trzon (nieco bardziej żółtawy) pokryty jest kosmkami, które układają się w dość charakterystyczny, zygzakowaty wzór.

Czas występowania

Mitrówka półwolna to jeden z późniejszych przedstawicieli smardzowatych. Podczas gdy na naparstniczkę czeską trafimy przy dobrych wiatrach i pod koniec lutego (przeciętnie jednak w marcu – kwietniu), to ja „moje” mitrówki spotkałam dopiero w maju, a atlasy podają, że rosną od kwietnia do maja.

Miejsce występowania

Rośnie w podobnym środowisku jak inne smardzowate. Te wroclawskie znalazłam nad rzeką Bystrzycą, na dość mokrym terenie, pod topolami (dlatego w ogóle na nie wpadłam, zawsze zaglądam do topoli).

Przydatność do spożycia i ochrona

Grzyb jadalny, ponoć smaczny, jednak – tak jak smardz – pod częściową ochroną (tych z lasu i naturalnego środowiska nie można zbierać).

Rzadko spotykany. Na czerwonej liście roślin i grzybów Polski.

Możliwość pomyłki

Moim zdaniem łatwo pomylić ja z naparstniczką czeską.

Najłatwiej byłoby rozróżnić mitrówkę od naparstniczki (i od smardza) robiąc przekrój każdego z tych grzybów, ale jakie jest prawdopodobieństwo znalezienia ich koło siebie? 😀 Poza tym naparstniczki, nawet z własnego ogródka, nie można rozczłonkować. Tak bardzo w Polsce jest pod ochroną!

Może za rok pojadę w Czechy lub na Słowację, nazbieram wszystkich do woli, a potem pobawię się w Hananibala Lectera 😛 I zrobię dla Was fajne zdjęcia porównawcze.

Inne nazwy

Mitrówkę półwolną nazywa się również smardzem półwolnym. Dla przypomnienia – naparstniczkę czeską zwie się także smardzówką czeską. A smardz stożkowaty wcale już nie jest stożkowatym, tylko wylądował w grupie jadalnych😉

Mitrówka półwolna – zdjęcia

Naparstniczka czeska – zdjęcia

Smardze – zdjęcia

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.