DOBRODZIEJSTWA MATKI NATURY

Nalewka z orzechów włoskich – jak i kiedy zrobić?

5 lipca 2022
Nalewka z orzechów włoskich

Zawsze chciałam zrobić swoją nalewkę z niedojrzałych orzechów włoskich i w tym roku wreszcie się do tego zabrałam!

Przepisów na taką nalewkę jest mnóstwo! Na spirytusie. Na wódce. Na jednym i drugim. Z cukrem. Z miodem. Bez słodyczy.

Do mnie najbardziej „zagadał” przepis, w którym orzechy zasypuje się najpierw cukrem i odstawia na kilka godzin, żeby wytworzył się syrop. Pewnie przypominało mi to sposób przygotowania nalewki z zielonych szyszek sosnowych, gdzie uwielbiałam obserwować ten bardzo szybko powstający syrop – taka magia! Dlatego teraz też wybrałam taką opcję😊 Zdecydowałam się na spirytus, mimo tego, że nigdy nie zapomnę smaku przepysznej wódeczki orzechowej z Viessmanna…

Niedojrzałe, zielone orzechy włoskie zbieramy pod koniec czerwca lub na początku lipca, muszą się dać łatwo pokroić i być jasne w środku:) Kroimy całe, ze skórką, bez żadnego obierania czy wyłupywania;)

Składniki:

  • ok. 45 niedojrzałych orzechów włoskich (małych i średnich);
  • 1,5 szklanki cukru trzcinowego (u mnie szklanka miała 270 ml, nie 250 ml);
  • 0,5 litra spirytusu 95%;
  • 0,5 litra wody;
  • 2 łyżki miodu;
  • Około 10 ziaren kardamonu;
  • Mała garstka całych goździków;
  • 2 laski cynamonu;
  • Skórka z 2 limonek (uprzednio sparzonych)

Przygotowanie:

  • Orzechy myjemy, osuszamy, kroimy w ćwiartki;
  • Wrzucamy je do słoja (u mnie 3 litrowy), zasypujemy cukrem, odstawiamy na 6 godzin, czasem wstrząsamy słojem, żeby wymieszać zawartość;
  • Po 6 godzinach dolewamy spirytus, wodę, dodajemy miód (mieszamy), dosypujemy przyprawy i wrzucamy skórkę z limonki.
  • Odstawiamy na 3 miesiące w ciemne miejsce, po czym przelewamy nalewkę – już bez orzechów – do butelek.
  • Odstawiamy na kolejne co najmniej 3 miesiące, ale im dłużej taka nalewka postoi – tym lepiej;)

Smacznego i na zdrowie!

Nalewka z orzechów włoskich
Tak wyglądają idealne do nalewki orzechy włoskie – są niedojrzałe i dają się łatwo pokroić
Nalewka z orzechów włoskich
Po zasypaniu orzechów cukrem, bardzo szybko zaczyna się robić syrop:)

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.