Właśnie dzisiaj przelałam do butelek syrop z szyszek sosny i wyszedł naprawdę idealny!
Jak zrobić taki syrop? Kiedy zbierać szyszki? Na co dobry jest syrop z szyszek sosny? O wszystkim dowiecie się z tego posta, jak również z filmiku na moim kanale na YouTubie:
Syrop z szyszek sosny to smak dzieciństwa! Mama „zadręczała mnie” własnoręcznie zbieranymi i wytwarzanymi specyfikami prosto z apteczki Natury, i syrop z szyszek sosny smakował mi jako nieliczny z nich😉
Syrop z szyszek sosny to samo zdrowie! Idealny m.in. na kaszel, przeziębienie i na ogólne wzmocnienie organizmu. Przy infekcji pijemy 2-3 razy dziennie po łyżce syropu. Nie trzeba zaraz tam czekać na chorobę, można i profilaktycznie😉
Gdy otwiera się buteleczkę z takim syropem, to tak, jakby wpuścić las do domu! Zimą – bezcenne!
Kiedy zbierać szyszki?
Ja zbierałam pod koniec maja, myślę, że w zależności od regionu i pogody, można rozglądać się za takimi szyszkami trochę wcześniej.
Można także zastąpić szyszki młodymi pędami sosnowymi, wtedy szukamy ich wcześniej – bo nawet na początku maja.
Uwaga – szyszki sosny brudzą ręce, ubrania i wszystko w koło😉
Składniki:
- 1 kg zielonych szyszek sosny
- 1 kg cukru
- 200 ml spirytusu (opcjonalnie, wtedy robimy bardziej nalewkę)
Przygotowanie:
- Szyszki czyścimy (ale nie myjemy), kroimy na plasterki (od razu brązowieją, to nie powód do zmartwienia);
- Do wyparzonych słoików wkładamy warstwę szyszek, potem cukier, itd, wlewamy spirytus, kończymy warstwą cukru, tak żeby przykrywał szyszki;
- Każdą warstwę szyszek można delikatnie ubić w słoiku;
- Zakręcamy słoiki, odkładamy na 2 tygodnie w słoneczne miejsce, co jakiś czas mieszamy, ewentualnie dalej ubijamy (w tym czasie rozpuści się cukier);
- Potem na 4 tygodnie w zaciemnione miejsce;
- Przelewamy do butelek (warto przecedzić przez gazę lub papierowe filtry do herbaty) i gotowe;)
Smacznego i na zdrowie!
6 komentarzy
Narobiłaś ochoty na ten syrop a do zbioru pędów lub szyszek sosny jeszcze pół roku ☹️
Szybko zleci;)
A jak i ile przechowywać? Po wlaniu do butelek słoików itp ?
Jednak najbardziej polecam syrop z pędów, a nie szyszek sosny. Jest łagodniejszy w smaku.
Może zrobię jakiś materiał o nim też. Ogólnie wykonanie podobne.
W każdym razie syrop z szyszek przelałabym do mniejszych butelek i spożyłabym w ciągu pół roku.
Pozdrawiam:)
A czy można zrobić syrop z szyszek bądź pędów na miodzie?
Myślę, że jak najbardziej. Ale ja robiłam tylko z cukrem, być może w poprzednich latach dodawałam odrobinę miodu, ale nie pamiętam.
Smacznego i na zdrowie.