DOBRODZIEJSTWA MATKI NATURY

Syrop z szyszek sosny – przepis

1 lipca 2022
Syrop z szyszek sosny

Właśnie dzisiaj przelałam do butelek syrop z szyszek sosny i wyszedł naprawdę idealny!

Jak zrobić taki syrop? Kiedy zbierać szyszki? Na co dobry jest syrop z szyszek sosny? O wszystkim dowiecie się z tego posta, jak również z filmiku na moim kanale na YouTubie:

Syrop z szyszek sosny to smak dzieciństwa! Mama „zadręczała mnie” własnoręcznie zbieranymi i wytwarzanymi specyfikami prosto z apteczki Natury, i syrop z szyszek sosny smakował mi jako nieliczny z nich😉

Syrop z szyszek sosny to samo zdrowie! Idealny m.in. na kaszel, przeziębienie i na ogólne wzmocnienie organizmu. Przy infekcji pijemy 2-3 razy dziennie po łyżce syropu. Nie trzeba zaraz tam czekać na chorobę, można i profilaktycznie😉

Gdy otwiera się buteleczkę z takim syropem, to tak, jakby wpuścić las do domu! Zimą – bezcenne!

Kiedy zbierać szyszki?

Ja zbierałam pod koniec maja, myślę, że w zależności od regionu i pogody, można rozglądać się za takimi szyszkami trochę wcześniej.

Można także zastąpić szyszki młodymi pędami sosnowymi, wtedy szukamy ich wcześniej – bo nawet na początku maja.

Uwaga – szyszki sosny brudzą ręce, ubrania i wszystko w koło😉

Składniki:

  • 1 kg zielonych szyszek sosny
  • 1 kg cukru
  • 200 ml spirytusu (opcjonalnie, wtedy robimy bardziej nalewkę)

Przygotowanie:

  • Szyszki czyścimy (ale nie myjemy), kroimy na plasterki (od razu brązowieją, to nie powód do zmartwienia);
  • Do wyparzonych słoików wkładamy warstwę szyszek, potem cukier, itd,  wlewamy spirytus, kończymy warstwą cukru, tak żeby przykrywał szyszki;
  • Każdą warstwę szyszek można delikatnie ubić w słoiku;
  • Zakręcamy słoiki, odkładamy na 2 tygodnie w słoneczne miejsce, co jakiś czas mieszamy, ewentualnie dalej ubijamy (w tym czasie rozpuści się cukier);
  • Potem na 4 tygodnie w zaciemnione miejsce;
  • Przelewamy do butelek (warto przecedzić przez gazę lub papierowe filtry do herbaty) i gotowe;)

Smacznego i na zdrowie!

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply Paweł Zar 24 października 2022 at 21:51

    Narobiłaś ochoty na ten syrop a do zbioru pędów lub szyszek sosny jeszcze pół roku ☹️

  • Reply Karolinaa 8 kwietnia 2024 at 22:31

    A jak i ile przechowywać? Po wlaniu do butelek słoików itp ?

    • Reply pieprznik 8 kwietnia 2024 at 22:52

      Jednak najbardziej polecam syrop z pędów, a nie szyszek sosny. Jest łagodniejszy w smaku.
      Może zrobię jakiś materiał o nim też. Ogólnie wykonanie podobne.
      W każdym razie syrop z szyszek przelałabym do mniejszych butelek i spożyłabym w ciągu pół roku.
      Pozdrawiam:)

  • Reply Maria 17 kwietnia 2024 at 15:58

    A czy można zrobić syrop z szyszek bądź pędów na miodzie?

    • Reply pieprznik 17 kwietnia 2024 at 16:50

      Myślę, że jak najbardziej. Ale ja robiłam tylko z cukrem, być może w poprzednich latach dodawałam odrobinę miodu, ale nie pamiętam.
      Smacznego i na zdrowie.

    Skomentuj

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.