Wcześnie, bo już nawet na przełomie kwietnia i maja pojawia się bardzo smaczny grzyb jadalny – borowik ceglastopory (Neoboletus erythropus). Zanim zatem doczekamy się borowików szlachetnych, możemy zaliczyć grzybobranie z udziałem borowików: ceglastoporych, a także borowików usiatkowanych, które również startują wcześniej niż borowiki szlachetne.
Borowik ceglastopory – opis
Budowa
Kapelusz o średnicy od 5-20 cm, ciemnobrązowy, kasztanowobrązowy, z wiekiem z odcieniami ceglastoczerwonymi lub oliwkowymi, początkowo półkulisty, potem poduszkowaty; powierzchnia matowa, zamszowa, u starych egzemplarzy zamszowa faktura zanika.
Pory początkowo żółtawooliwkowe, szybko pomarańczowe do ceglastych.
Trzon żółty, gęsto pokryty czerwonymi kosmkami (nie jest to siateczka).
Żółty miąższ po przecięciu momentalnie ciemnieje (po wrzuceniu na patelnię, odzyskuje „normalny” kolor).
Wygląd moimi oczami
Młode są prześlicznej urody beczułeczkami, z zamszowymi, brunatnymi kapeluszami i czerwonymi trzonami (wiem, że technicznie rzecz biorąc są żółte, ale wyglądają na czerwone :D).
Starsze, no cóż, skiepszczają się nieco, jak my wszyscy… Półkolisty kapelusz robi się rozpostarty, zamszowa faktura zamienia się w gładką, grubaśny trzon robi się bardziej walcowaty.
Występowanie
Często spotykany, zwłaszcza na południu Polski, na pogórzu i w górach. Owocniki wyrastają zarówno w lasach iglastych, jak i liściastych, z moich obserwacji wynika, że najbardziej lubi buki. Choć ostatnio namierzyłam miejscówkę pod Wrocławiem, gdzie rośnie w młodniku sosnowo – brzozowym. Mam też jedną pod Oławą, dębowo-sosnową.
Możliwość pomyłki
Mylony z również jadalnym borowikiem ponurym, fajne porównanie obu gatunków znajdziecie tutaj.
Smak
Borowik ceglastopory to jeden z moich ulubionych grzybów. Jest u mnie w smakowym topie topów😊
Czy przed zjedzeniem wymaga specjalnego przygotowania?
Jak większości grzybów nie można go jeść na surowo. Słyszy się, że wymaga jakiejś specjalnej obróbki termicznej. Ja przygotowuję go tak samo jak inne grzyby. Najpierw podsmażam na większym ogniu, potem duszę powiedzmy z pół godziny, nie dłużej jednak niż inne gatunki grzybów. Jadłam solo, jadłam w mixie z innymi gatunkami, zawsze przesmaczny.
Borowik ceglastopory – grzyb kontrowersyjny?
Niektórzy nie lubią go za to ciemnienie, albo może odstrasza ich rzekoma konieczność specjalnego przyrządzenia? Czasem występuje tak potwornie masowo, w takich ilościach, że przez to traci na wartości w oczach grzybiarza. Wiadomo, jak się człowiek nachodzi i naszuka, to mu się coś bardziej podoba😉
W moim życiu borowik ceglastopory pojawił się dopiero we wrześniu 2017, gdy byłam w Gorcach. W domu rodzinnym się go nie zbierało (z resztą w lubuskim występuje raczej rzadko).
Potoczne nazwy
Gniewus, pociec, ceglaś, ceglak, bolek – tak mówi się potocznie na ceglastoporego w różnych rejonach Polski😊
Źródła – portal grzyby.pl oraz obserwacje własne <3
Wszystkie zdjęcia: moje:)
2 komentarze
Najważniejsze że można łączyć z alkoholem 😀
Innych nie jemy 😛