GRZYBY GRZYBY GATUNKAMI

Borowik ceglastopory – wczesny i smaczny grzyb sezonu

24 czerwca 2020
Borowik ceglastopory

Wcześnie, bo już nawet na przełomie kwietnia i maja pojawia się bardzo smaczny grzyb jadalnyborowik ceglastopory (Neoboletus erythropus). Zanim zatem doczekamy się borowików szlachetnych, możemy zaliczyć grzybobranie z udziałem borowików: ceglastoporych, a także borowików usiatkowanych, które również startują wcześniej niż borowiki szlachetne.

Borowik ceglastopory – opis

Budowa

Kapelusz o średnicy od 5-20 cm, ciemnobrązowy, kasztanowobrązowy, z wiekiem z odcieniami ceglastoczerwonymi lub oliwkowymi, początkowo półkulisty, potem poduszkowaty; powierzchnia matowa, zamszowa, u starych egzemplarzy zamszowa faktura zanika.

Pory początkowo żółtawooliwkowe, szybko pomarańczowe do ceglastych.

Trzon żółty, gęsto pokryty czerwonymi kosmkami (nie jest to siateczka).

Żółty miąższ po przecięciu momentalnie ciemnieje (po wrzuceniu na patelnię, odzyskuje „normalny” kolor).

Wygląd moimi oczami

Młode są prześlicznej urody beczułeczkami, z zamszowymi, brunatnymi kapeluszami i czerwonymi trzonami (wiem, że technicznie rzecz biorąc są żółte, ale wyglądają na czerwone :D).

Borowiki ceglastopore
Borowiki ceglastopore – wielopaczek

Starsze, no cóż, skiepszczają się nieco, jak my wszyscy… Półkolisty kapelusz robi się rozpostarty, zamszowa faktura zamienia się w gładką, grubaśny trzon robi się bardziej walcowaty.

Borowik ceglastopory
Borowik ceglastopory – tu już taki “średniejszy”, wciąż zamszowy, ale trzon już się zmienia z beczułkowatego na walcowaty

Występowanie

Często spotykany, zwłaszcza na południu Polski, na pogórzu i w górach. Owocniki wyrastają zarówno w lasach iglastych, jak i liściastych, z moich obserwacji wynika, że najbardziej lubi buki. Choć ostatnio namierzyłam miejscówkę pod Wrocławiem, gdzie rośnie w młodniku sosnowo – brzozowym. Mam też jedną pod Oławą, dębowo-sosnową.

Możliwość pomyłki

Mylony z również jadalnym borowikiem ponurym, fajne porównanie obu gatunków znajdziecie tutaj.

Smak

Borowik ceglastopory to jeden z moich ulubionych grzybów. Jest u mnie w smakowym topie topów😊

Czy przed zjedzeniem wymaga specjalnego przygotowania?

Jak większości grzybów nie można go jeść na surowo. Słyszy się, że wymaga jakiejś specjalnej obróbki termicznej. Ja przygotowuję go tak samo jak inne grzyby. Najpierw podsmażam na większym ogniu, potem duszę powiedzmy z pół godziny, nie dłużej jednak niż inne gatunki grzybów. Jadłam solo, jadłam w mixie z innymi gatunkami, zawsze przesmaczny.

Borowiki ceglastopore
Borowiki ceglastopore w kuchni (na zdjęciu też koźlarze czerwone)

Borowik ceglastopory – grzyb kontrowersyjny?

Niektórzy nie lubią go za to ciemnienie, albo może odstrasza ich rzekoma konieczność specjalnego przyrządzenia? Czasem występuje tak potwornie masowo, w takich ilościach, że przez to traci na wartości w oczach grzybiarza. Wiadomo, jak się człowiek nachodzi i naszuka, to mu się coś bardziej podoba😉

W moim życiu borowik ceglastopory pojawił się dopiero we wrześniu 2017, gdy byłam w Gorcach. W domu rodzinnym się go nie zbierało (z resztą w lubuskim występuje raczej rzadko).

Potoczne nazwy

Gniewus, pociec, ceglaś, ceglak, bolek – tak mówi się potocznie na ceglastoporego w różnych rejonach Polski😊

Źródła – portal grzyby.pl oraz obserwacje własne <3

Wszystkie zdjęcia: moje:)

Borowiki ceglastopore
Borowiki ceglastopore – widzicie ten velvet na kapeluszu?
Grzybowy kosz
Grzybowy kosz ze znacznym udziałem “ceglasiów”
Borowiki ceglastopore
Borowiki ceglastopore syjamskie;)
Borowiki ceglastopore
Na tej kompozycji przeważają borowiki ceglastopore
Borowik ceglastopory
Borowik ceglastopory z prominentnie czerwonym trzonem <3
Borowik ceglastopory

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply Wojtek 24 czerwca 2020 at 22:44

    Najważniejsze że można łączyć z alkoholem 😀

  • Skomentuj

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.