Łagodną zimą, na przedwiośniu i wiosną można spotkać czarki austriackie (Sarcoscypha austriaca), niewielkie, intensywnie czerwone grzyby w kształcie czarki.
Czarki robią bardzo dobrą wizualno-estetyczną robotę, zwłaszcza w zimowo-przedwiosenny czas, gdy w przyrodzie brak intensywnych kolorów. Spotkanie wtedy takiej szkarłatnej, nasyconej czerwieni to prawdziwy rarytas, dla oczu i dla aparatu😉 A potem – z kolei – fajnie kontrastują z młodą zielenią budzącej się do życia przyrody.
![Czarka austriacka](https://pieprznik.pl/wp-content/uploads/MAR2323.jpg)
Czarka austriacka rośnie na częściowo zagrzebanych w ziemi gałęziach drzew liściastych, nierzadko dodatkowo pod warstwą zeschłych liści. Mimo tego – dzięki właśnie temu żywemu kolorowi – da się ją namierzyć😉.
Wygląd
Młode owocniki wyglądają jak niewielkie czareczki czy miseczki, potem robią się bardziej płaskie i nieregularnie pękają (niektóre pękają w kształt serduszek <3 😀). Z góry tego nie widać, ale jak się lepiej przyjrzymy, zobaczymy, że rosną na trzonku.
W przeważającej większości czerwone, ale wyjątkowo można też spotkać pomarańczowe (w tzw. odmianie żółtej: Sarcoscypha austriaca var. lutea, nie wiem czemu żółtej, skoro to jest ewidentny pomarańcz :P).
Występowanie
Preferuje wilgotne tereny podgórskie i górskie. Faktycznie – najlepsze miejsce na czarki austriackie mam w Górach Bystrzyckich i w drodze tamże, ale spotkałam też pod Wrocławiem czy pod Rudą Żmigrodzką. Do 2014 czarka austriacka była pod ochroną.
![Kompozycja z czarką](https://pieprznik.pl/wp-content/uploads/MAR2383.jpg)
Przydatność do spożycia
Jadalna, ale bez większych walorów smakowych. Słyszy się, że krucha, że smakuje jak rzodkiewka, dla mnie – szczerze to kompletnie bez smaku, a konsystencja niemiła, gumowata, „gruboskórna”. Jeśli chciałabym wykorzystać w kuchni, to do ozdoby. Ciekawa może być marynowana (wszystko w occie jest niezłe). Postaw taką potem przy intensywnie fioletowych lakówkach ametystowych, a efekt wow murowany😉
![Czarka austriacka i szyszkówka świerkowa](https://pieprznik.pl/wp-content/uploads/MAR7829.jpg)
Gatunki podobne
Niemalże identycznie wygląda rzadka czarka szkarłatna, do odróżnienia wyłącznie pod mikroskopem (po kształcie włosków i zarodników :P).
Inny intensywnie czerwony grzyb o czarkowatym kształcie (wyjątkowo urodziwy!) to super hiper rzadka czareczka długotrzonkowa (właśnie czytam na Wikipedii, że kiedyś znaleziona we Wrocławiu, i to niedaleko od mojego domu, więc Las Osobowicki i Las Pilczycki na pewno będą niedługo odwiedzane!;)).
Źródła:
- Wikipedia
- Grzyby.pl
- Fungi of Temperate Europe, Thomas Læssøe, Jens H Petersen
Zdjęcia własne
Brak komentarzy