GRZYBY

Risotto z pieprznikami trąbkowymi i prawdziwkami. Przepis.

1 września 2021
Risotto z pieprznikami trąbkowymi i prawdziwkami

Nie wiem właściwie, dlaczego któregoś razu naszła mnie chętka na zrobienie risotto konkretnie z pieprznikami trąbkowymi, a nie z żadnymi innymi grzybami. Prawdziwków dorzuciłam, bo akurat znalazłam parę w czasie tego samego wypadu na grzyby, i bo czułam, że będą się ładnie w tej potrawie prezentować 😛

Risotto można oczywiście przyrządzić z jakimikolwiek innymi grzybami, czy to świeżymi, czy to suszonymi, czy to mixem świeżych i suszonych. Ale ponieważ trwa właśnie w najlepsze sezon na pieprzniki trąbkowe, są świetnym kandydatem do tej potrawy.

Risotto wyszło pyszne, naprawdę polecam!

Składniki (dla 2-3 osób)

  • 300 g świeżych pieprzników trąbkowych i 100 g świeżych prawdziwków
  • 1 zwykła cebula, 1 cebula szalotka, ząbek czosnku
  • 200 g ryżu do risotto
  • Litr bulionu warzywnego
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • Posiekana natka pietruszki, dobra garść
  • Sól, pieprz
  • 3 łyżki masła klarowanego do smażenia
  • Starty parmezan do posypania

Przygotowanie

  1. Bulion warzywny zrobiłam poprzedniego wieczora, żeby „się przegryzł” i żeby w dniu robienia risotto mieć mniej pracy.
  2. Pieprzniki trąbkowe myjemy i odsączamy. Prawdziwki kroimy na plastry, myjemy, odsączamy.
  3. Cebule i czosnek kroimy na małe kawałki, podsmażamy na złoto na połowie masła klarowanego.
  4. Dorzucamy grzyby, smażymy około 10 – 15 minut (najpierw na dużym ogniu, żeby szybko wyparowała woda, potem na mniejszym, tak, żeby je ładnie podsmażyć.
  5. Gotowe grzyby przekładamy do miski.
  6. Na tą samą, już rozgrzaną patelnię / woka, dodajemy resztę masła klarowanego, gdy się rozpuści wrzucamy surowy ryż, energicznie mieszamy, wlewamy wino, mieszamy, aż wyparuje (dzieje się to bardzo szybko).
  7. Następnie porcjami po jednej chochli wlewamy do ryżu bulion (kolejną porcję wlewamy po zredukowaniu poprzedniej). W ten sposób ugotuje się ryż. Trwa to około 15-20 minut. Gotujemy do czasu, gdy ziarenka ryżu na zewnątrz są już miękkie, ale w środku jeszcze nieco twardawe (al dente).
  8. Do gotowego ryżu dodajemy wcześniej usmażone grzyby, mieszamy, dodajemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem.
  9. Od razu podajemy, posypujemy po wierzchu startym parmezanem.

You Might Also Like

1 Komentarz

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.