Tagliatelle z borowikami to pyszne i łatwe w przygotowaniu danie. Ponieważ trwa jeszcze sezon na grzyby, warto wyskoczyć do lasu i przekonać się “na własnych kubkach smakowych” 😀
Borowiki (prawdziwki) można z powodzeniem zastąpić innymi grzybami.
Jak chodzi o przyprawy do dań z grzybami, to ja lubię po prostu sól, pieprz i natkę pietruszki.
Składniki (na 2 osoby)
- Około 5-6 świeżych borowików szlachetnych
- 2 cebule szalotki
- Łyżka masła klarowanego
- 3-4 łyżki śmietany 30%
- Sól, pieprz, natka pietruszki
- Pół opakowania makaronu tagliatelle (grube wstążki)
Przygotowanie
- Szalotkę podsmażyć na maśle klarowanym.
- Dorzucić pokrojone w paski borowiki, smażyć kilkanaście minut, pod koniec smażenia przyprawić solą i pieprzem.
- Dolać śmietanę rozrobioną z gorącą wodą (około pół szklanki płynu, z przewagą śmietany), wymieszać, podusić jeszcze kilka minut.
- W międzyczasie ugotować makaron.
- Ugotowany makaron polać sosem i posypać natką pietruszki.
Smacznego!
2 komentarze
w tak bidnym grzybowo sezonie, jako punkt pierwszy przepisu powinna być miejscówa 😀
No jak już więcej nie chcesz tego jeść, to podam 😛