Latami szukałam smardza jadalnego i w końcu w tym roku udało mi się na niego, całkiem nieoczekiwanie trafić. Radość moja nie miała końca. Obok borowika królewskiego było to moje największe, niespełnione dotąd marzenie grzybowe.
Smardz jadalny (Morchella esculenta) to bardzo ceniony grzyb jadalny, pod częściową ochroną, rosnący w Polsce, w zależności od pogody, od końca marca do maja, ale przeciętnie w kwietniu i w pierwszej połowie maja.
Można zbierać owocniki rosnące na terenie ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych oraz terenów zieleni. W lesie nie😉 Smardz jadalny to grzyb rzadki (moje doświadczenie dobitnie na to wskazuje), znajdujący się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski.
Ja na te „swoje” trafiłam 6 maja i nieco się spóźniłam, bo grzyby nie były już idealnie młodziutkie, takie jak lubię, ale oczywiście nie będę narzekać. Za to w przyszłym roku na pewno będę odwiedzać miejscówkę już w kwietniu😉
Wygląd
Smardz jadalny zbudowany jest z główki i trzonu. Poszczególne owocniki potrafią się znacznie różnić wyglądem i wielkością (przeciętnie 3-20 cm), kształtem i kolorem główki (główki od kulistych, poprzez jajowate, do stożkowatych; młode główki szaro-ochrowe, potem beżowe, miodowe, do ciemnobrązowych, wręcz czarniawych). Główka przyrośnięta do trzonu, proporcjonalnie większa/dłuższa niż trzon.
Trzon białawy do ochrowego. Po przekrojeniu widzimy, że smardz jadalny jest pusty w środku. Miąższ białawy i kruchy. Zapach delikatny, przyjemny.
Możliwość pomyłki
Do smardzów jadalnych są dość podobne inne gatunki grzybów z rodziny smardzowatych (zwłaszcza jeśli nie mamy zbyt dużo doświadczenia z rozpoznawaniem tych grzybów; sama kiedyś w euforii pomyliłam smardza stożkowatego z jadalnym😉), np. smardze stożkowate (niegdyś odrębny gatunek, teraz smardze te zaliczają się do grupy smardzów jadalnych), smardze wyniosłe, smardze półwolne, czy naparstniczki/smardzówki czeskie. Niektórzy mylą smardze z trującymi piestrzenicami kasztanowatymi czy piestrzenicami olbrzymimi, jednak różnice w wyglądzie smardzów i piestrzenic są znaczące i na pewno – przy odrobinie chęci i wprawy – można te gatunki łatwo rozróżnić😉
Posty w których pisałam o innych grzybach z rodziny smardzowatych, a także o piestrzenicach:
- Smardze – wiosenne grzyby
- Mitrówka półwolna i jej podobieństwo do naparstniczki i smardza
- Naparstniczka czeska – wiosenny, grzybowy skarb
- Piestrzenica olbrzymia – nowy gatunek na mojej liście wiosennych grzybów
- Piestrzenica kasztanowata – kontrowersyjny grzyb wiosenny
Na moim kanale YouTube znajdziecie sporo filmików o smardzowatych oraz o piestrzenicach. Zapraszam.
Źródła: grzyby.pl, Wikipedia
Brak komentarzy