Nie wiem właściwie, dlaczego któregoś razu naszła mnie chętka na zrobienie risotto konkretnie z pieprznikami trąbkowymi, a nie z żadnymi innymi grzybami. Prawdziwków dorzuciłam, bo akurat znalazłam parę w czasie tego samego wypadu na grzyby, i bo czułam, że będą się ładnie w tej potrawie prezentować 😛
Risotto można oczywiście przyrządzić z jakimikolwiek innymi grzybami, czy to świeżymi, czy to suszonymi, czy to mixem świeżych i suszonych. Ale ponieważ trwa właśnie w najlepsze sezon na pieprzniki trąbkowe, są świetnym kandydatem do tej potrawy.
Risotto wyszło pyszne, naprawdę polecam!
Składniki (dla 2-3 osób)
- 300 g świeżych pieprzników trąbkowych i 100 g świeżych prawdziwków
- 1 zwykła cebula, 1 cebula szalotka, ząbek czosnku
- 200 g ryżu do risotto
- Litr bulionu warzywnego
- 100 ml białego, wytrawnego wina
- Posiekana natka pietruszki, dobra garść
- Sól, pieprz
- 3 łyżki masła klarowanego do smażenia
- Starty parmezan do posypania
Przygotowanie
- Bulion warzywny zrobiłam poprzedniego wieczora, żeby „się przegryzł” i żeby w dniu robienia risotto mieć mniej pracy.
- Pieprzniki trąbkowe myjemy i odsączamy. Prawdziwki kroimy na plastry, myjemy, odsączamy.
- Cebule i czosnek kroimy na małe kawałki, podsmażamy na złoto na połowie masła klarowanego.
- Dorzucamy grzyby, smażymy około 10 – 15 minut (najpierw na dużym ogniu, żeby szybko wyparowała woda, potem na mniejszym, tak, żeby je ładnie podsmażyć.
- Gotowe grzyby przekładamy do miski.
- Na tą samą, już rozgrzaną patelnię / woka, dodajemy resztę masła klarowanego, gdy się rozpuści wrzucamy surowy ryż, energicznie mieszamy, wlewamy wino, mieszamy, aż wyparuje (dzieje się to bardzo szybko).
- Następnie porcjami po jednej chochli wlewamy do ryżu bulion (kolejną porcję wlewamy po zredukowaniu poprzedniej). W ten sposób ugotuje się ryż. Trwa to około 15-20 minut. Gotujemy do czasu, gdy ziarenka ryżu na zewnątrz są już miękkie, ale w środku jeszcze nieco twardawe (al dente).
- Do gotowego ryżu dodajemy wcześniej usmażone grzyby, mieszamy, dodajemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem.
- Od razu podajemy, posypujemy po wierzchu startym parmezanem.
1 Komentarz