PRZEPISY

Przepyszny sos z płomiennicą zimową

29 listopada 2022
Sos z płomiennicą zimową

Kto powiedział, że pod koniec listopada nie zjemy dania ze świeżymi grzybami leśnymi? Jednym z gatunków grzybów, które napotkamy w tym czasie jest płomiennica zimowa, naprawdę pyszny grzyb, a do tego o wielu właściwościach zdrowotnych.

To do dzieła, zabieramy się za przygotowanie wyśmienitego sosu z płomiennicą zimową. Jest to jedno z najlepszych dań z grzybami, które do tej pory jadłam. Serio.

Sos z płomiennicą zimową – składniki (dla 2-3 osób)

Płomiennica zimowa
  • 1 zwykła cebula i 1 szalotka
  • 1 mała czerwona papryka ramiro
  • 2 małe kawałki selera pokrojone w paseczki
  • ¾ średniej cukinii
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 chipsy nori
  • 250 – 300 g płomiennicy zimowej
  • Opakowanie (lub dwa) ryżu basmati
  • Sól, pieprz czarny, ostra papryka, curry
  • Kolendra i szczypiorek – po malej garstce
  • Sos sojowy
  • Olej sezamowy

Sos z płomiennicą zimową – przygotowanie

  • Cebule kroimy w kostkę, paprykę, selera i cukinię w paseczki lub słupki, czosnek w cienkie plasterki.
  • Cebule podsmażamy, do podsmażonej dodajemy paprykę, po chwili selera.
  • Na osobnej patelni podsmażamy cukinię z czosnkiem.
  • Przesypujemy podsmażoną cukinię do reszty usmażonych warzyw, mieszamy, dodajemy 3 chipsy nori podrobione dłońmi na mniejsze kawałki, doprawiamy solą, pieprzem, curry i ostrą papryką.
  • Na patelni po cukinii smażymy plomiennicę zimową, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Usmażoną przesypujemy do pozostałych usmażonych składników i mieszamy.
  • Dosypujemy posiekaną kolendrę i szczypiorek, doprawiamy do smaku sosem sojowym i olejem sezamowym, mieszamy.

Podajemy z ugotowanym ryżem basmati.

Smacznego!

Jak wygląda płomiennica zimowa, gdzie i kiedy ją znaleźć?

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.