Kto powiedział, że pod koniec listopada nie zjemy dania ze świeżymi grzybami leśnymi? Jednym z gatunków grzybów, które napotkamy w tym czasie jest płomiennica zimowa, naprawdę pyszny grzyb, a do tego o wielu właściwościach zdrowotnych.
To do dzieła, zabieramy się za przygotowanie wyśmienitego sosu z płomiennicą zimową. Jest to jedno z najlepszych dań z grzybami, które do tej pory jadłam. Serio.
Sos z płomiennicą zimową – składniki (dla 2-3 osób)
- 1 zwykła cebula i 1 szalotka
- 1 mała czerwona papryka ramiro
- 2 małe kawałki selera pokrojone w paseczki
- ¾ średniej cukinii
- 3 ząbki czosnku
- 3 chipsy nori
- 250 – 300 g płomiennicy zimowej
- Opakowanie (lub dwa) ryżu basmati
- Sól, pieprz czarny, ostra papryka, curry
- Kolendra i szczypiorek – po malej garstce
- Sos sojowy
- Olej sezamowy
Sos z płomiennicą zimową – przygotowanie
- Cebule kroimy w kostkę, paprykę, selera i cukinię w paseczki lub słupki, czosnek w cienkie plasterki.
- Cebule podsmażamy, do podsmażonej dodajemy paprykę, po chwili selera.
- Na osobnej patelni podsmażamy cukinię z czosnkiem.
- Przesypujemy podsmażoną cukinię do reszty usmażonych warzyw, mieszamy, dodajemy 3 chipsy nori podrobione dłońmi na mniejsze kawałki, doprawiamy solą, pieprzem, curry i ostrą papryką.
- Na patelni po cukinii smażymy plomiennicę zimową, doprawiamy solą i pieprzem.
- Usmażoną przesypujemy do pozostałych usmażonych składników i mieszamy.
- Dosypujemy posiekaną kolendrę i szczypiorek, doprawiamy do smaku sosem sojowym i olejem sezamowym, mieszamy.
Podajemy z ugotowanym ryżem basmati.
Smacznego!
2 komentarze
Rozpocząłem kilka dni temu polowanie na tego grzyba, zrobiłem analizę, gdzie znaleźć to cudo i okazało się, że płomienica zimowa wyrosła mi dosłownie przy furtce wejściowej 🙂
Jak lekko podrośnie to stosuję przepis od razu 🙂 🙂 🙂
Super niespodzianka. To smacznego niebawem:)