PRZEPISY

Kolorowa chińszczyzna z krewetkami i uszakami bzowymi

3 grudnia 2022
Chińszczyzna z krewetkami i uszakami bzowymi

Jeśli lubisz azjatyckie grzybki mun, wiesz, że nie musisz ich kupować w sklepie? Wystarczy że wybierzesz się gdzieś, gdzie rosną krzewy bzu czarnego, najlepiej już bardzo osłabione, i jest spora szansa, że trafisz na swoje własne grzybki mun! Czy to nie wspaniale dodać własnoręcznie nazbieranych grzybów mun do ulubionej chińszczyzny?

Nasze grzybki mun nazywają się uszaki bzowe, rosną przez cały rok, również zimą, nie tylko na bzie czarnym, również na innych drzewach liściastych, choć na bzie najczęściej.

A ściślej rzecz biorąc nie jest to dokładnie ten sam gatunek, co uprawiany w Azji grzyb mun, bo tamten to uszak gęstowłosy, a nasz to uszak bzowy. Jednak bardzo podobny z wyglądu i ciekawej, chrupkiej, chrząstkowatej konsystencji, która stanowi główny atut rzeczonych uszaków.

Tak więc ja wybrałam się dziś pobuszować po nadrzecznych, wrocławskich krzaczorach i nazbierałam uszaków bzowych, z których przyrządziłam pyszną, cieszącą oczy i podniebienie kolorową chińszczyznę z krewetkami i uszakami bzowymi.

Uszaki bzowe to grzyby o wielu właściwościach zdrowotnych: wzmacniają układ odpornościowy, działają przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo, przeciwnowotworowo, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo!

Zapraszam po przepis i na filmik z gotowania!

Kolorowa chińszczyzna z krewetkami i uszakami bzowymi

Uszak bzowy
Tak wyglądają uszaki bzowe

Składniki (na 2-3 osoby)

  • 10 uszaków bzowych
  • 20 krewetek
  • 1 szalotka i 1 zwykła cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 papryka ramiro
  • 1 mała cukinia
  • Garstka wodorostów wakame
  • 4 rzodkiewki
  • Spora garść pokrojonego szczypiorku
  • Sos sojowy, sos rybny
  • Sól, pieprz, ostra papryka, curry
  • Makaron pszenny Mie
  • Masło i oliwa z oliwek do smażenia
  • Płaska łyżeczka mąki kukurydzianej do zagęszczenia sosu i 1/3 szklanki wody

Przygotowanie

  • Uszaki bzowe czyścimy i gotujemy około 15 min na małym ogniu, ostudzone kroimy w paseczki.
  • Cebule kroimy w piórka lub kosteczkę, czosnek na małe kawałeczki, siekamy szczypiorek.
  • Paprykę i cukinię kroimy w paseczki, a rzodkiewkę w słupki.
  • Glony wakame namaczamy przez kilka minut, odsączamy i potem kroimy.
  • Na rozgrzanym maśle i oliwie smażymy cebule, po chwili dorzucamy paprykę ramiro. Gdy się podsmażą, dorzucamy rzodkiewkę, glony wakame, uszaki bzowe i szczypiorek; mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, curry, ostrą papryką.
  • W międzyczasie na drugiej patelni smażymy cukinię, z połową czosnku. Usmażone – przerzucamy do drugiej patelni z pozostałymi składnikami. Wszystko mieszamy.
  • Na patelni po cukinii smażymy krewetki z drugą połową czosnku, curry, solą i pieprzem.
  • Mąkę kukurydzianą mieszamy z wodą, przelewamy do patelni z warzywami, glonami i uszakami, mieszamy, doprawiamy sosem sojowym i sosem rybnym.

Podajemy z ugotowanym makaronem Mie.

Smacznego i na zdrowie😊

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.